Juhani LönnrothPuheenjohtajan palsta
Juhani Lönnroth

Kaupunginosassamme ja sen lähialueilla tapahtuu lähivuosina muutoksia, jotka suuresti vaikuttavat tammisalolaistenkin elämään. Kaukana ovat ne ajat, jolloin nämä seudut olivat Herttoniemen kartanon metsiä ja laidunmaita. Helsingissä on alkanut uuden yleiskaavan suunnittelu, joka saatetaan päätökseen kuluvan valtuustokauden aikana. Yleiskaava määrittelee maankäytön, rakentamisen ja liikenteen kehittämisen vuosikymmeniksi eteenpäin. Suunnittelijoiden päätavoite näyttää olevan Helsingin tiivistäminen: kaupungin väkiluvun odotetaan kasvavan 300 000 hengellä vuoteen 2050 mennessä. Helsinki haluaa uusia veronmaksajia. Mutta asuntojen ohella tarvitaan uusia liikenneratkaisuja, kouluja, sosiaalipalveluja, terveydenhoito- ja vanhuspalveluja , jotka vastaavasti lisäävät kustannuksia ja verotaakkaa. Mutta mihin rakennetaan? Rannoilleko tornitaloja, Pasilaan pilvenpiirtäjiä? Tehdäänkö suunnitelmia vain Helsinki-keskeiseti, vai päästäänkö vihdoin koko metropolialueen suunnitteluun.?

Jo nyt kaupungin tiivistämishalu näkyy monin tavoin: Eräiden päättäjien mielessä väikkyy Vartiosaaren muuttaminen asuinalueeksi, jolloin tarvitaan siltayhteys Laajasalosta tai Tammisalosta. Samat haaveet koskevat Kivinokkaa Kulosaaren kupeessa. Tammisalossakin halutaan tehostaa puutarhatonttien käyttöä sallimalla tehokkaampi rakentaminen. Herttoniemen teollisuusaluetta suunnitellan myös uudistettavaksi, rakentamalla mm. lisää asuntoja. Mm. tekninen ammattioppilaitos Abraham Wetterin tiellä saa vastaavasti väistyä. Herttoniemen kartanopuistoa halutaan nakertaa rakentamalla tunneli Linnanrakentajantielle, jotta Kruunuvuorenrannan ja Jollaksen 12 000 uutta asukasta pääsevät keskustaan töihin ja ostoksille. Samalla Herttoniemen metroaseman seutu muuttuu täysin: alueelle tulevan tehorakentamisen lisäksi Itäväylää aiotaan laskea n. 3 metriä, jotta saadaan sen ylitse mm. uusi siltayhteys Vanhaan Herttoniemeen. Samalla muutetaan Roihuvuoren teollisuusalueen autokauppojen mekka “design”-kaduksi erilaisine pop-up –rakenteineen ja näyttävine mainostauluineen. Herttoniemen kartanon kupeeseen suunnitellulle uimahallille ei näytä näissä suunnitelmissa olevan tilaa.

Tammisaloseura pyrkii aktiivisesti vaikuttamaan kaikkiin nähin suunnitelmiin lausunnoin ja osallistumalla erilaisiin työ- ja edunvalvontaryhmiin asukkaiden parhaaksi. Se pyrkii myös parantamaan asukkaiden liikenneoloja ja turvallisuutta vireillä olevien liikennesuunnitelmien valmistelussa. Meillä on tuskin tarvetta kopioida suurten metropolien, Pariisin tai Lontoon ongelmia ja ratkaisuja. Tehkäämme Helsingistä omaleimainen, merellinen kaupunki, jossa on hyvä asua! Olemalla jäsen 63- vuotiaassa seurassamme ja osallistumalla sen toimintaan voit itse vaikuttaa tähän kehitykseen.